יום שני, 24 בנובמבר 2008

האופניים של זמר (סדרת "אסף וחברים")

 

שמעון זמר גר בבניין שלנו, הבן שלו לומד שכבה מתחתיי בבית ספר. הדלת לדירה של שמעון זמר היא ליד הדלת של ירוחם ושושי סבן. גם להם ילד שגדול ממני בחודשיים, כשהיינו קטנים לפעמים היינו משחקים ביחד בחוץ. מישהו מהם השעין את האופניים של הבן שלו על המעקה בתוך חדר המדרגות וצריך היה ללכת על הצד כדי לעבור בלי לחטוף מהאופניים כל מיני סימנים כחולים בירכיים.

התיאוריה של רחלי ושלי היתה שאם זמר כזה מעצבן, זה נותן לנו את הזכות להנות קצת על חשבונו. הוא עשה את זה במשך חודש ואף אחד מהשכנים לא עשה כלום חוץ מלהתלונן כשהוא לא שומע.

יום אחד הוא השאיר את האופניים ככה, אחרי הלימודים רחלי ואני עברנו על הצד ליד האופניים, ואז יצאה מהדירה ממול ברכה. היא אישה זקנה למדי, אולי בת 65. היא החזיקה סיגרייה ביד, ועישנה. זה היה מסריח, ותוך כדי זה היא הסתכלה על האופניים והתחילה לדבר על זה שכל אחד בבניין הזה עושה מה שהוא רוצה. היא אומרת את אותו טקסט בכל פעם, זה לא חידש לי שום דבר. אולי הייתי במצב רוח משועשע במיוחד באותו יום, אני לא יודע מה עבר עלי. אבל כשהגענו למעלה, אמרתי לרחלי –

"אם כל אחד בבניין הזה עושה מה שהוא רוצה, אז למה שהאופניים לא יעשו מה שהם רוצים."

"מה? מה אתה מקשקש?"

"אני חושב שזה לא נעים לאופניים האלה לעמוד בחדר מדרגות, לשמוע תלונות ולחטוף מכות כל היום מהאנשים שעוברים לידם, ולהריח את הסיגריות המסריחות של ברכה."

"יופי, אם אתה אומר." רחלי לא היתה במצב רוח משועשע באותו יום. היא נמצאת אצלי הרבה לאחרונה, וזה בעיקר בגלל שלא מתחשק לה ללכת הביתה. היא אומרת שההורים שלה רבים כל הזמן ונמאס לה לשמוע את זה. רק היא ביקשה שאני לא אגיד את זה לאף אחד אחר. ואני לא אומר.

"נגיד שהבן הליצן של זמר, יצא מהבית ויתכוון לקחת את האופניים, ולנסוע לבקר את אחד מהחברים החננות שלו, או ללכת לחוג חלילית, או אני לא יודע לאן הוא נוסע עם האופניים האלה..."

"נגיד." רחלי הסתכלה אל כף היד שלה, ששם היה מונחות בערך 10 חתיכות קטנות של פאזל שהיא חיפשה בינהן חתיכות פחות או יותר כחולות.

"אז הוא יוצא מהבית, מחפש את האופניים, אבל לא מוצא אותם במקום. הוא חושב, טוב, אולי אבא לקח אותם לתיקון, באמת הפנס שלהם שבור מאז שברכה דפקה עליו את הברך כשהיא יצאה לעשן. הוא מתחיל לרדת במדרגות, כדי לתפוס אוטובוס לשיעור חלילית שלו – ואז הוא מוצא את האופניים, נשענים על המעקה של המדרגות בקומה למטה. הוא עוצר לידם ולא מבין מה הם עושים שם. מה, הוא חושב, הייתי כל כך עייף אתמול שלא שמתי לב איפה אני שם את האופניים? טוב, האופניים כאן, הוא לא שובר על זה יותר מידיי את הראש. האמת היא שהוא לא בחור יותר מידיי מבריק. הוא לוקח את האופניים ונוסע לשיעור חלילית."

רחלי הרימה את הראש מהחלקים הכמעט כחולים של הפאזל והסתכלה עלי. ראיתי זווית של חיוך מתחילה לעלות בצד הפה שלה.

"זה לא יהיה מצחיק?" שאלתי.

"זה יהיה מצחיק מאוד." היא אמרה.


ביקשתי מרחלי שתתפוס את האופניים מאחור, הרמתי אותם מקדימה.

"מה אתה עושה? רגע..." היא לחשה תוך כדי הליכה אחורה. הנחנו את האופניים רגע על הרצפה. "לאן לוקחים אותם?"

"לא אמרנו שנשים אותם על גג עד מחר?" שאלתי.

"אבל מה הכיף בזה?" היא העירה בקור רוח ושמה יד אחת על המתניים, "מי בכלל מגיע לגג בבניין זה?"

"נו, אז מה נעשה?"

התיישבנו על המדרגה השלישית מלמטה מול הדלתות של זמר וסבן, ואז רחלי אמרה שקודם כל אנחנו צריכים לעוף מכאן. "זה לא בטיחותי לשבת כאן וללחוש".

עלינו אלי הביתה, עברנו על פני המטבח שבו היתה אמא. היא צעקה אם אכלנו ארוחת צהרים, וצעקתי לה שלא, נכנסו לחדר וסגרנו את הדלת. רחלי פתחה את המכסה של הפאזל 1,500 חלקים, והמשיכה במשימה שהתחלנו בה אתמול – מיון החלקים הבערך כחולים, והחלקים הבערך ירוקים. היא סידרה כל אחד מהם בקופסה נפרדת מתוך הקופסאות שהכנתי בשביל זה על השולחן שלי. היא הורידה את הקופסאות לשטיח מהשולחן. כולל אחת מלאה שהיו בה כל החלקים של המסגרת שמיינו אתמול.

אמרתי לה שאני חושב שזה בסדר לשים את האופניים על הגג. והיא אמרה שאני משעמם.

"אני משעמם?!" היא ממש עצבנה אותי ואני קמתי ונעמדתי. "את יושבת כאן וממיינת חלקים של פאזל 1,500 חלקים, ואני משעמם?"

"הכל בסדר?" שאלה אמא מעבר לדלת. תמיד כשהיא שומעת אותי צועק היא שואלת מעבר לדלת אם הכל בסדר.

"כן." אמרתי לה מעבר לדלת. לא. הכל היה לא בסדר. לרחלי ולי היה תכנון, ונראה היה לי שרחלי מתחילה להשתפן. גם אני הרגשתי קצת צורך להשתפן, אבל בטח שלא התחשק לי לעשות כרגע פאזל במקום להזיז את האופניים של הבן של זמר.

 


יש מקום קבוע שבו רחלי ואני יושבים – למעלה בחדר המדרגות. כשלא מתחשק לנו להיות בבית שלי, ולא בחוץ. בקומה למעלה ליד היציאה לגג, יש מקום לשבת בנוחיות, ואף אחד מהשכנים לא מגיע לשם אף פעם. שם ישבנו אחרי שהזזנו את האופניים של זמר. הכל הלך לפי התכנית, הוא יצא, ידענו שיש לו שיעור חלילית בשעה 16:00 ביום רביעי, כי הוא סיפר לי. בין שאר הפרטים המיותרים שהוא מספר לי כשהוא תופס אותי בדרך הביתה ברחוב. ואז הוא רוכב ממש לאט על האופניים המעצבנים שלו לידי ומספר לי כל מיני דברים. בדרך הוא כמעט דורס אותי לפחות שלוש פעמים כי הוא די גרוע בנסיעה מאוזנת על האופניים. כל פעם שהוא מגיע לחלק בסיפור של עצמו שממש מרגש אותו כמו למשל שהוא למד אתמול בשיעור חלילית מי-במול – אז זה מקשה עליו לשמור על שיווי משקל בנסיעה האיטית באופניים, והוא נוטה קצת לכיוון שלי (כי זה הכיוון שאליו הוא מסתכל). הוא טיפוס די משעמם, המוטי הזה. אני כבר למדתי לעשות אחד משני דברים, או לצפות מראש שהוא הולך להגיע לחלק בסיפור שלו שירגש אותו, ולקחת צעד הצידה וככה לא לחטוף את הגלגל שלו על הרגל שלי (זה כואב בעיקר עם סנדלים). או להתחבא לו כשאני רואה אותו מתקרב ולא לשמוע את הסיפורים שלו בכלל, ולשמור את כל אצבעות הרגליים שלי לעצמי.

 

אז ב 15:30 הוא יצא מהבית וחיפש את האופניים שלו. היינו צריכים מאוד להשתדל לא לצחוק ואפילו לגחך, כי בחדר מדרגות הכל מהדהד והוא היה שומע שאנחנו שם תוך שנייה. הוא מצא את האופניים שלו בקומה למטה, והוא ממש צעק מרוב בהלה. הוא צעק חלש, כי הוא טיפוס מנומס, המשעמם הזה, ובחדר מדרגות לא עושים רעש. אבל הוא צעק. בכל מקרה, ראינו אותו מלמעלה מקמט את כל הפרצוף שלו ומסתכל על האופניים מכל הכיוונים. הצטערנו שאנחנו רואים כל כך מעט, אבל השתמשנו בדימיון בשביל להשלים את כל מה שלא ראינו.

אחרי שהוא לקח את האופניים והלך יצאנו החוצה לגג והתפוצצנו מצחוק כמו שני בלונים ששחררו מהם את האוויר בבת-אחת. נשכבנו על הגב על הרצפה המרוצפת של הגג, נרגענו לאט לאט, והתחממנו בשמש.

רחלי חשבה שיהיה נחמד אם שוב מוטי יאבד את האופניים שלו, והפעם, היא אמרה, זה יכול להיות קל פחות למצוא אותם.

"מה את מציעה?"

"מה עם להעביר אותם למטה. הוא ירד למטה וימצא אותם שם." היא הכניסה את היד לכיס והוציאה משם 10 חתיכות של פאזל בערך. היא הפרידה שישה חלקים כחולים כמעט לגמרי והעבירה אותם לכיס השני. את הארבע שנשארו היא החזירה לכיס שממנה הוציאה את כל החתיכות. "הייתי באמצע המיון כשיצאנו..." היא אמרה. כי הסתכלתי עליה מוזר.

"טוב. זה משעמם. אין לך רעיון יותר טוב?"

"אין לך רעיון יותר טוב?" היא שאלה והתרכזה ממש טוב בחלקים הכמעט ירוקים לגמרי שהוציאה מחדש מהכיס השמאלי שלה. היא נעמדה ושמה אותם על גדר המעקה של הגג, ופיזרה אותם שם עם הפנים למעלה.

"אולי אנחנו צריכים לקחת אותם למקום אחר שבו הוא יתקל בהם – אבל שיתפחלץ ממש!" פרסתי ידיים כאילו הייתי דודה שמתכוונת לחבק את רחלי ולצבוט לה בשתי הלחיים.

"כן, אבל איפה?"

לא היה שום רעיון. למעשה, הישיבה ההיא על הגג נגמרה בריב. כי כל אחד מאיתנו האשים את השני בחוסר מקוריות. וזה היה מרגיז באופן בלתי רגיל. אז הלכתי הביתה, ורחלי הלכה הביתה. לא היה אף אחד בבית, נכנסתי עם המפתח שלי, הדלקתי את הטלויזיה, ונמרחתי על הספה. עדיף לי לעשות את זה כשאין אף אחד בבית שיודיע לי שיש לי דברים יותר טובים מזה לעשות. בשביל לשפר את החוויה הלכתי למטבח והוצאתי מהארון חבילה של תפוצ'יפס. אבא נכנס. הוא אמר לי:

"יש לך דברים יותר טובים מזה לעשות." והתיישב לידי ולקח לי תפוצ'יפס מהשקית. ראינו תכנית על אנשים שמדברים מהבטן ומפעילים בובות, קוראים להן בובות פיתום. דיברו שם על מפעילים של בובות פיתום שהתחילו לפחד מהבובה שלהם. חששו שהיא תצוץ מולם באמצע הלילה, תקפוץ עליהם ותרצח אותם. ואני התחלתי לחשוב על האפשרות שהאופניים של מוטי יעשו לו דבר דומה. הושטתי את היד לתוך השקית, בוהה בטלויזיה וחושב על מוטי ופתאום הבנתי שהיד של אבא כבר בתוך השקית ולא שמתי לב. היד שלו תפסה את היד שלי בתוך השקית ואני די קפצתי, והוא מאוד מאוד צחק עלי.

ואז התחלתי לחשוב על מה שיכול לקרות כשמישהו קצת לא שם לב. הכל רץ לי בראש, הכל במעגלים סביב האפשרויות להבהיל את מוטי זמר הזה.


מאז קרו כמה דברים שהתחילו להראות משונים מאוד.  אנחנו הזזנו את האופניים למקום אחד, והם זזו בעצמם למקום אחר. כלומר, אני מניח שמישהו אחר הזיז אותם. אבל זה התחיל להיות מבלבל.


למחרת בבוקר ירדתי למטה לזרוק את הזבל, כי אמא שגעה לי את השכל - "אל תשכח! אל תשכח!" אוף. והאופניים היו במקום הרגיל שלהם. עברתי על הצד לידם והסתכלתי עליהם בתקווה לקבל רעיונות. עליתי הביתה, אכלתי בלי אמא ובלי זבל על הראש, לקחתי את התיק, ויצאתי לבית ספר. ואז קרה משהו קצת מוזר, האפניים לא היו במקום הרגיל שלהם, אלא עמדו בכניסה לבית של משפחת זמר, ממש מול, כמו מישהו שצלצל בפעמון ומחכה שיפתחו לו. עמדתי שם כמו איזה מוטי ושפשפתי את המצח, חושב מה הסיכוי שמוטי יצא וחזר ברבע שעה שהייתי בבית. ולמה שהוא יעמיד את האופניים ככה, הוא אף פעם! לא מעמיד אותם שונה. הוא חתיכת טיפוס מסודר המוטי הזה.

בדיוק אז מוטי פתח את הדלת וקפץ אחורה ואני קפצתי אחורה, כי הוא פתח את הדלת בבום פתאומי כזה, ואני הייתי שקוע במחשבות. מוטי נתן מן "אה!" קצר כזה וחזק (לא אחד שקט של חדר מדרגות).

"מה אתה נוגע לי באופניים?!"

"מי נגע לך באופניים, אני רק יורד במדרגות, אתה יודע, אני גר כאן."

"אני לא שמתי כאן את האופניים, זה אתה שמת." הוא היה מן טיפוס כזה שתמיד צריך תשובה לכל דבר, ותמיד מחפש את מי להאשים. ברגע שיש לו את מי להאשים הוא נרגע.

"אני לא נגעתי לך באופניים." הכחשתי והלכתי.

זה היה מוזר, והלכתי לבית ספר מוטרד. סיפרתי על זה לרחלי. היא העלתה את האפשרות שעוד מישהו מזיז לו את האופניים. אולי שכן אחר שהאופניים מעצבנים אותו.

רחלי הגיעה אלי בשעה 2 אחרי בית ספר. לא הגענו ביחד, היא היתה צריכה לעבור בבית מרקחת לקנות משהו לאמא שלה. היא אף פעם לא דופקת אצלינו בבית על הדלת, והיא פשוט פתחה אותה ונכנסה בתנופה, כמו איזה מתאגרף שנכנס לזירה, כולל האגרופים. היא אמרה לי שהיא מוכנה להרוג את מוטי זמר הזה.

"מה קרה?"

היא רצתה לענות לי אבל נראתה כאילו אם היא תפתח את הפה היא תתחיל לבכות. אז היא פשוט התיישבה על השטיח לידי. לא היה אף אחד בבית ואני ישבתי בסלון עם הפאזל. היא התחילה לבחוש בקופסה של החלקים הכמעט לגמרי אדומים, והשיער הגלי שלה, שהגיע עד המתניים, נפל קצת קדימה כמו וילון וכיסה לה את כל הפרצוף. היא נשמה עמוק, ואמרה לי מתוך השיער, שהוא רב איתה.

אני מכיר את רחלי, היא בדרך כלל רבה עם אחרים, ולא הם איתה. ישבתי שם, נשען אחורה על המרפקים, הושטתי קדימה רגל, ובהיתי במכנסיים הקצרים הכחולים שלי. זה לא משנה אם היא התחילה את הריב, כל עוד היא לא רבה איתי, אני לטובתה בכל מקרה.

"הוא אמר," היא התחילה לדבר, עצרה, נשמה עמוק, ואז המשיכה. "הוא שאל אם שכחנו חלקים של פאזל על הגג. נורא שמחתי ואמרתי לו שכן, ואיזה יופי שהוא מזכיר לי, כי באמת יום אחד עמדנו שם, שמתי את כמה חתיכות פאזל על המעקה ואז הלכנו ושכחתי אותן שם."

"ממש טיפוס בסדר, המוטי הזה." אמרתי.

"לא." היא אמרה.

"לא." אמרתי. "למה?"

"הוא אמר שהוא לא מוכן להחזיר לנו את החלקים של הפאזל עד שלא נפסיק להזיז לו את האופניים."

"מניאק! מה אמרת לו?"

"אמרתי לו שאנחנו לא מזיזים לו את האופניים. והוא אמר שהוא שמע אותנו צוחקים על הגג כשהוא לא מצא אותם בקומה שלו, ואז מצא אותם בקומה למטה."

"טוב, אז מה אכפת לך מחמש חתיכות של פאזל? אפשר לחשוב, מה את חושבת שאני אתלה את הפאזל הזה אחר כך על הקיר, כמו שאמא עושה? אשים עליו ניילון ואשים את התמונה המקסימה הזו של סוס חד-קרן על הקיר?!"

"לא!" היא הסתכלה עלי. "לא חשבתי שאתה תולה חד-קרנים על הקיר." היא האיטה את הקצב קצת. "לא אכפת לי כל כך מזה."

"אז מה הבעיה?"

"הבעיה היא שאמרתי למוטי זמר הזה שהאופניים המשעממים שלו לא מעניינים אותנו. והוא התחיל לשאול אותי למה אני כאן כל הזמן. אם אין לי בית, ואם אין לי הורים, ומה יש לי לעשות אצלך תמיד. ואם אנחנו זוג. ואם התנשקנו. צעקתי עליו שברור שלא." היא עצרה. "ואז הוא ניסה לנשק אותי."

"איכס!" קפצתי אחורה תוך כדי שכיבה על השטיח.

"האמת היא שזה לא היה כל כך גרוע." היא אמרה מאוד בשקט. זה ביאס אותי באסה רצינית ועמוקה ביותר. איכס. מוטי זמר ניסה לנשק אותה וזה לא היה גרוע כל כך? מוטי זמר? לא גרוע? הייתי מבולבל לגמרי.

"אז מה הבעיה?" שאלתי.

"לא התכוונתי לספר לך את זה בכלל, זה פשוט נפלט לי עכשיו. אל תגיד לאף אחד."

"בסדר."

"הוא הזמין אותי אליו אחר-כך לגלידה."

"אבל חשבתי שנלך ליניב אחר כך."

"אז תלך בלעדיי."

"טוב." תקעתי את המבט המבואס שלי בפאזל והתעצבנתי בשקט. רחלי הורידה סוף סוף את התיק שלה מהגב, נשכבה על השטיח לידי וניסתה להתאים כל הזמן את אותם שבעה חלקים לאותו מקום. זה כבר היה כל כך ברור שהם לא מתאימים לשם, היא פשוט לא שמה לב שהיא כל הזמן מנסה את אותם שבעה חלקים! על מה היא חושבת? על מוטי זמר ועל הגלידה שלו?

 

אחרי חודש, יום אחד אבא ואני עלינו במדרגות בחזרה מהסופר. היו לו שלוש שקיות בכל יד, ולי היתה שקית אחת בכל יד.

הוא עצר לפני האופניים שלא אפשרו לו לעבור, והסתכל עליהם. הוא הסתכל על הדלת של שמעון זמר. על הדלת ירוחם ושושי סבן. ועל האופניים. אבא לו מכיר את מוטי זמר טוב כמוני, ואין לו מושג אם האופניים הם של סבן או של זמר. הוא הניח את השקיות על הרצפה, ניגש אל האופניים, הרים אותם, והשעין אותם על שתי הדלתות הסמוכות – זו של זמר וזו של סבן.

הוא שפשף את שתי הידיים אחת בשנייה, כמו שעושה מישהו שסיים לעבוד, חייך, הרים את השקיות, וצעד ישר במקום שבו קודם צריך היה ללכת על הצד ליד האופניים.

"אבל אבא..." הלכתי אחריו ולחשתי.

"ששש... ענישה קבוצתית." הוא לחש בחזרה.

 

בערב רחלי היתה אצלי. ההורים שלי היו בסלון ואנחנו היינו בחדר, אחרי שאכלנו כולם ביחד ארוחת ערב. רחלי ואני ישבנו על השטיח וניסינו להתמודד עם הפאזל, שכבר לא היתה לי סבלנות אליו.

 

שנינו הרמנו את הראש לכיוון הדלת הסגורה כששמענו מחוץ לחדר את אמא שלי מדברת בקול רם מידיי.

"אבנר, אתה לא נורמלי!"

"לא, לא, לא, לא, לא, לא." הוא ענה לה, ודמיינתי אותו מניד את הראש לצדדים שש פעמים.

רחלי ואני הסתכלנו אחד על השנייה, והיא עשתה פרצוף מעוות עם הפה.

"אותי זה לא מעניין." אבא ענה לאמא על משהו שלא שמעתי אותה אומרת. רחלי התחילה לרמוז בתנועה של הראש לכיוון הדלת.

קול שלישי הצטרף לשיחה בסלון. רחלי שאלה אותי "מי זה?" ואמרתי לה שזה סבן. פתחתי את הדלת כדי לשמוע יותר טוב מה קורה. ואז התחלתי לשמוע גם צעקות מכיוון חדר המדרגות.

אמא שלי ידועה בבניין בתור אחת שיודעת לסדר עניינים, ולכן סבן הגיע אליה. הוא עמד שם בסלון וסיפר לאמא שזמר השעין את האופניים של הבן שלו על הדלת שלהם. אשתו פתחה את הדלת נפלו עליה ופצעו לה את הרגל. עכשיו בחדר המדרגות אמא סבן ושמעון זמר עומדים וצורחים אחד על השני. וסבן ביקש שאמא שלי תבוא לעזור בתור גורם נטרלי להרגיע את הרוחות.

"מרים, אם תוכלי לרדת רק לכמה דקות ולעזור, אוי, הם צועקים, מפריעים לכל השכנים. והוא, חצוף כזה, איך הוא משאיר ככה את האופניים?" סבן עמד בסלון קרוב לדלת הכניסה, הביט על הרצפה ותפס את המצח ביד. "הוא אומר שהוא לא שם ככה את האופניים, אז אולי זה הבן שלו, נו, למה אנשים לא לוקחים אחריות?"

ראיתי את אמא מסתכלת על אבא באף ובפה מכווצים ויוצאת החוצה עם סבן. רחלי ואני יצאנו לסלון, והתיישבנו על הספה מול אבא, שהחזיק בשתי ידיים עיתון פתוח רחב שהסתיר את כל החלק העליון שלו כולל הפנים.

 


למחרת בערב היה לאבא ריב עם אבא-זמר. אחרי שאמא לחצה עליו עוד קצת, אבא ירד במדרגות, צלצל בפעמון, ועמד בנימוס לחכות שיפתחו לו. אבא-זמר פתח לו. אבא ביקש ממנו, עמדתי למעלה בחדר המדרגות ושמעתי, שלא יניח כאן את האופניים, כי זה מפריע לעבור. לא שמעתי מה זמר ענה לו, אבל שמעתי את אבא אומר: "לא, לא, אין שום קשר, זה לא מקובל, זה לא מקובל."

זמר היה גבר מוצק, גבוה מאבא שלי, הוא היה מוסכניק, לבש תמיד אובר-אול ג'ינס מטונפים, אלא אם כן הוא לא היה בשעות העבודה ואז הוא לבש ג'ינס כחול וטי שרט בצבע לבן, שחור, או ירוק. משהו כזה. לא היה שם הרבה גיוון. מוטי התלבש בדיוק כמוהו, ג'ינס כחול, וטי שרט בצבע לבן, שחור, או ירוק. אבא שלי עמד מולו, מביט אליו בהטייה של הראש קצת לאחור, וברוחב הוא היה אולי חצי מאבא-זמר, ונראה לי פתאום נורא קטן.

הוא אמר - "תהיה לי בריא, זמר."


עכשיו, גם לחבר של אבא שלי יש מוסך, הוא עושה שם בין היתר טיפולי צבע למכוניות. לשם אנחנו נוסעים עכשיו, הסביר לי אבא במיצשובישי המסחרית שלנו. מאחורה קרקשו האופניים של מוטי זמר. הצצתי עליהם מידיי פעם, לא מאמין שאבא שלי עושה את מה שהוא עושה. למרות, שבכלל לא היה לי ברור מה הוא עושה, היה לי ברור שהוא לא אמור לעשות את זה.

"למה?" שאלתי.

אבא שתק וזמזם ביחד עם הרדיו. השיער האפור שלו עף קצת ברוח שהגיעה מהחלון, והיה לו חיוך קטן על הפנים. קטן קטן, בקושי מורגש.

הגענו, חנינו, ירדנו מהאוטו ואבא לקח את האופניים של מוטי מהחלק האחורי של המיצובישי. הוא סחב אותם ככה שהמושב נשען לו על הכתף ואני הלכתי אחריו. נכנסנו למחסן גדול שכל הרצפה שלו היתה מרוחה בערבוב של צבעים. אבא שם את האופניים על הרצפה, ושלום, חבר שלו, יצא מחדר אחורי במחסן.

"אז הנה אנחנו." שלום הסתכל על האופניים. "מה אנחנו עושים היום?"

"הגברת רוצה טיפול צבע." אמר אבא וכאילו הציג בפנינו את האופניים בתנועת יד גדולה וארוכה לכל האורך שלהם.

"איזה צבע תרצה גבירתי?"

"תראה לה איזה גוונים בוורוד יש לך והיא תבחר."

איך אני אוהב את אבא שלי לפעמים. אם מוטי זמר המגעיל הזה גונב לי את רחלי, אז לפחות שיסע לשיעורי חלילית המשעממים שלו על אופניים ורודים. מגיע לו.

 



יום ראשון, 23 בנובמבר 2008

טרקטור

הטלפון צלצל והרמתי אותו תוך כדי מבט החוצה מהחלון. למטה ראיתי את אבא ליד האוטו.

"הלו," אמרתי לטלפון.

"הלו, זה אבא."

"אבא?! אבל אני רואה אותך מהחלון."

"כן, חמודה, אני מתקשר מהנייד."

באמת ראיתי עכשיו שהוא מחזיק ביד את הטלפון האדום שלו.

"אבא, אתה רוצה לשחק משחק?"

"חמודה, לא עכשיו, בואי למטה לעזור לי, בסדר?"

ראיתי אותו דרך הענפים של עץ התפוחים שכיסו לי את רוב החלון.

"אני כאן, אבא, אני לא יכולה לבוא."

"אני לא מבין." הוא נשמע קצת כועס. בקבוק של מיץ תפוחים עמד על השולחן ואני פתחתי ושתיתי ישר מהבקבוק, ועוד החזקתי את הטלפון ביד השנייה.

"תרדי למטה, חמודה, אני מחכה." אבא סגר את הטלפון.

למה שלא ארד למטה לעזור לאבא? לקחתי דף שהיה מונח על השולחן, ועיפרון. וציירתי טרקטור. ניסיתי לצייר. אבל גיליתי שיש הרבה קווים שחסרים לי, שאני לא יודעת איך הם צריכים להראות. ליד הטרקטור שציירתי הוספתי עץ עם תפוחים ובקבוק בגודל של העץ.

אם הייתי אינדיאני הייתי יכולה לצאת מהחלון, לרדת על הענפים ולהגיע אל אבא. אני לא אינדיאני. הטלפון צלצל והרמתי.

"נעמה, למה את לא באה? אני צריך עזרה." ראיתי אותו מהחלון מנופף לי.

"אבא, אני לא אינדיאני."

"די, נעמה, אמרנו שלא משחקים עכשיו."

"למה, אבא? בוא נשחק. אני בובה."

"די, נעמה, טוב, נשחק, את אינדיאני, יאללה, בואי למטה, יש יותר מידיי סלים לסחוב וצריך עזרה."

אני אינדיאני. פתחתי את החלון, ובדקתי את אם הענפים שקרובים אלי חזקים, הם היו חזקים, ואני עברתי מהחדר אל העץ, והתחלתי לרדת. עצרתי אחרי חצי עץ, והסתכלתי  על אבא למטה. הוא היה עם הגב אלי ולא ראה. ראיתי שבאמת יש טרקטור באתר בנייה שם. רציתי להגיע אליו ולראות את החלקים שלא ידעתי לצייר. עברתי מענף לענף בצורה יציבה והגעתי למטה. הוצאתי מהכיס את הדף והעיפרון שלקחתי מהבית, ורצתי אל הטרקטור.

אבא כעס.

"נעמה!" שמעתי אותו צועק, ובום קטן, וידעתי שהוא עכשיו מרביץ לעצמו על הרגל, עם היד של עצמו. הוא עושה את זה כשהוא כועס.

עמדתי מול הטרקטור. הוא היה הרבה יותר גדול ממה שזכרתי, וצהוב, ומלוכלך. ציירתי מהר על הנייר טרקטור חדש שיש בו את כל הדברים האלה: ענק, צהוב ומלוכלך. הטרקטור הקודם שציירתי על הנייר נראה לי עכשיו ממש לא נכון וקשקשתי עליו חזק. נקרע לי הנייר.

הטרקטור התחיל לזוז, שמעתי מאחורי צעקה, והתכופפתי ונשכבתי. היה מעליי צל ענק ונפל עלי קצת לכלוך. וחשבתי שהטרקטור עבר מעליי, ואז הוא עצר. הסתובבתי ונשכבתי על הגב, וציירתי מהר את החלקים של הלמטה של הטרקטור. היו שם המון צינורות וברזלים. לא הספקתי לצייר הכל, כי באו אנשים ואבא, וצעקו, ואבא צעק משהו על מיץ תפוחים, ואני מהר מהר ציירתי עוד כמה קווים שראיתי בטרקטור, והם רצו שאני אצא משם אם אני בסדר. ואני לא מבינה למה הם חשבו שאני לא בסדר. ולא מבינה למה הם הפריעו לי לצייר?

 


שיר שמישהי אחרת כתבה

המנורה לא נדלקה,

הרדיו לא עבד.

הפכתי מגירות בבית,

מחפשת גפרור אחד

 

רציתי לכתוב.

 

יכולתי בחושך,

לו היה לי

מבט ורוד.

המבט עצמו

היה מקור האור,

יושבת מול הדף,

לחיי צבועות אדום.

 

מתוך ארון מטבח עליון,

זרקתי לרצפה מגבות.

אחת,

אחת.

ירוקות,

לבנות,

ידעתי

שיש שם נרות.

 

למה לא לוותר?

לא לכתוב.

לפגוש את אביבה.

שיער ירוק

היה נוצץ

כי טיפות של גשם

נתלו בו בדרך,

ויכולתי לנער אותן,

בַאצבע,

אחת,

אחת.

והיא היתה אומרת:

"את עושה לי צמרמורת"

הייתי ממשיכה,

והאור בקולנוע היה נכבה.

 

בארון הנמוך

בחדר השינה,

אי סדר,

בלגן של תקווה.

 

 

מצלצל הטלפון.

לא, לא עונה.

 

בצד שמאל

עיפרון.

ליד העיפרון,

כפפה.

עבה.

רגע, זו יד.

 

כתמים ירוקים

בשחור של החושך,

מכתיבים לי את קצב הדופק.

 

ופתאום נדלק אור,

והיד מחוברת

לאביבה.

את הכרית מכסות

שיערות ירוקות.

מסונוורות,

מביטה בי

מביטה בה

ממצמצות.

 

מבט סביב,

אני בחדר,

של אביבה.

 

"תסדרי הכל",

הסתובבה אל הקיר.

"תחזירי למגירות",

אמרה לכרית.

  

 

העיפרון ביד,

מחזיק אותי

חזק.

הציפורניים עשו לי

סימנים בעור,

הפרקים

בצבע ורוד.

 

ואז,

אביבה קמה

לישיבה,

הסתבכה עם השמיכה

המסתרבלת

סביב הרגליים שלה.

היא הניחה את הידיים

על השמיכה,

נעה בישיבה,

הושיטה אצבע

וליטפה לי

את השפה העליונה.

 

מביטה,

חום מעורבב

בירוקה.

אמרה:

"צאי מהמגירה".

 

מצמוץ.

חשכה.

 

מה אביבה אמרה?

לא.

אני עוד לא מוכנה.

 

 

 

הוא נעלם

הוא נעלם. כמו נסיך קטן שמתרגז על שושנה ויוצא לטייל בכוכבים אחרים.

הוא נעלם. חמישה שבועות הוא היה כאן, ואז הוא פשוט לקח את הרגליים והלך. זו שטות, שטות גמורה. הוא חושב שהוא כוכב ושילך לו טוב. אבל לא יכול לעבוד וליצור כאן, לא כאן. אז הוא נעלם.

כמו מבוגר-צעצוע הוא הושיט לי פרח, אמר שלום, והלך. נעלם. זה היה פרח קטן, מאוד מאוד צהוב, ואני, כמו מטומטמת, שמתי אותו בכוס ארוכה וצרה של טקילה, והנחתי על עדן החלון. החתולה שלי אכלה את הפרח הזה אחרי שעה והקיאה את עלי הכותרת הצהובים שלו, מקומטים, על השטיח הכחול בסלון. שיט. ניסיתי וניסיתי לנקות את זה ולא הצלחתי. נשאר כתם צהוב על השטיח הכחול שלי.

איפה הוא עכשיו?

"אתה חושב שיש לך אפילו מעריץ אחד חוץ ממני?" שאלתי אותו, והוא הושיט לי את הפרח הצהוב, ואז חיבק אותי כמו ילד שאמא נפרדת ממנו בבוקר בגן.

"אתה עוזב, לא אני." ניגבתי דמעה סוררת. הוא בדק אם יש עוד מה לנגב מהצד הימני של הפנים שלי. רציתי להזיז לו את היד אבל לא יכולתי.

ילד. מבוגר-צעצוע. הוא לבש באותו יום חליפה בסגנון ספורטיבי. הוא השתמש במכנסיים ובז'קט של החליפה, ומתחת לז'קט לבש טי-שרט בצבע שחור אחיד.

מאז אותו יום הוא נעלם לי, לא יצר קשר, וקול זר נשי עונה לי לטלפון הנייד שלו. "אני לא יודעת מיהו," היא אומרת לי, זה מספר הטלפון החדש שלה.

הוא היה כאן חמישה שבועות ועברו חמישה שבועות נוספים מאז שהוא נעלם. איזו שטות זו שאני עדיין חושבת עליו. אולי הוא כבר כוכב, אולי יש מבוגרים-צעצוע אחרים שמעריצים אותו. במקום אחר. רחוק ממני?

אולי לא הערכתי אותו מספיק, ולכן לא יכול היה הילד ליצור לידי. אוי, איזו שטות, בהיתי בכתם הצהוב שנותר על השטיח הכחול שלי. הכתם היה קטן כמו הפרח שהספיק לעמוד שעה על עדן החלון, לפני חמישה שבועות. הבטתי אל החלון, מקומת הקרקע שלי אני רואה את הרחוב נמשך עד הים. כתם קטן-קטן התקדם לעברי מכיוון הים. אדם שצועד ברחוב. אישה? ילדה? גבר?ילד?

"איפה הוא עכשיו?" שאלתי את עצמי. וודאי יש לו מעריץ אחד לפחות, וזה לא אני, איזו שטות – זו הייתה צריכה להיות אני. צער מציף אותי כשאני מבינה את זה. דווקא עכשיו הילד הקטן שבי מתעורר ואומר לי: "טיפשה! הוא יצא מכאן בצער, הוא רצה להיות הכוכב שלך, כוכב, בולט, כמו מכונית שעוברת ברחוב ירושלמי ביום כיפור."

"נכון, ילד," אמרתי לו, לילד הפנימי שלי, "אבל הוא נעלם לי ועכשיו מאוחר מידיי."

המשכתי להסתכל מן החלון, והדמות התקרבה והלכה. זה היה גבר, או אולי ילד, עדיין קשה היה להבין.

ראיתי בידו צרור רחוק של פרחים צהובים. או כך היה לי נדמה לפחות. קמתי אל החלון אל הגבר שהתקרב. ככל שהתקרב, הוא עצמו התכווץ אבל חליפתו נותרה גדולה והוא הלך ונעלם בתוכה. השרוול כמעט כיסה את כף ידו, אבל הילד משך את שרוולו כלפי מעלה כדי שלא ימעכו הפרחים הצהובים. הוא נבלע בפתח הבניין שלי וצלצל בפעמון.

פתחתי את הדלת והבטתי למטה אל הילד, ראיתי אותו נבלע בתוך החליפה שלו.

הוא חזר אלי.

"כוכב שלי, אני המעריצה הכי גדולה שלך." התכופפתי וחיבקתי אותו.

"חזרתי." הוא אמר, "רק איתך המבוגר שבי מצליח לשרוד. תעזרי לי למצוא אותו כדי שיעזור לילד שבי להמשיך לעשות שטויות."

הוא נכנס, והתיישב על השטיח הכחול שלי, וניסה לקלף את הכתם הצהוב, בזמן שהחתולה שלי כרסמה עלי כותרת מזר הפרחים שעדיין החזיק ביד השנייה.


נר ראשון

היא החליקה בכביש עם האופניים, מידיי פעם מעדיפה את המדרכה. היא התחילה לסרוק את החנויות שמסביב, ולא התיחסה מספיק אל הכביש. זה מצא חן בעיניה, היא אוהבת לא לשים לב לאותו הדבר שחייבים לשים אליו לב, אם זה רק מתאפשר לה.

היא עצרה, קשרה את האופניים, והתישבה בבית קפה קטן. מעל להמולת המכוניות הצופרות בלט גם הרעש שהגיע מן הדוכן שהוקם בפינה ממול לכבוד חנוכה. שרו שם שירים, התכוננו להדלקת נר, ואפילו ראש עיריית גבעתיים בא לדבר. תחושה של חגיגיות היתה בכול.

המלצרית הביאה לה קפה וסופגנייה. היא פתחה שקית סוכר, הוסיפה לקפה, ערבבה. הקשיבה להמולה מסביב. היא הוציאה מחברת וכתבה, ובזווית העין ראתה דמות מתישבת בשולחן שמולה. היא הרימה עיניים וראתה את המלצרית מתישבת שם עם סיגריה. המלצרית שילבה רגל על רגל, ועשתה זאת לאט ובעדינות, היא הביטה ישר לפנים, בעיניים מכווצות, וכתפיים מורמות מעט.

 

"למה בכלל לכתוב?" שאלה המלצרית. "מה יש לכתוב? הכל כל כך רגיל ומשעמם, אין שום סיבה להעלות משהו על הכתב".

"אה, בדיוק," ענתה למלצרית, "ברגע שמעלים את כל הרגיל והמשעמם על הכתב, יכולים להתחיל להתרחש הדברים המעניינים."

המלצרית הסתכלה עליה בסקפטיות, הסתובבה אחורה בחדות כבדה, והביטה בעיניים מצומצמות בבחור שמשך את תשומת ליבה –

 

בחור רזה גבוה לובש שחורים. מגבעת שחורה, זקן שחור. ירושלים באמצע גבעתיים. לא – משהו שונה. הוא נע מהר. אפילו מהר יותר מן השחורים במאה שערים, ותנועותיו חלקות. הוא על רולר-בליידס. והוא צבעוני יותר – מחזיק על כתפו דגל ענק, יותר גדול ממנו-עצמו, דגל צהוב, ועליו כתוב – "משיח". הוא החליק ופזל לצד אחד, ולצד אחר, אבל לא הזיז את ראשו, רק את מבטו, לאט ובאופן כמעט בלתי מורגש.

"המשיח הגיע! המשיח הגיע!" ליוו אותו קריאות – והוא, מרוצה, עונה "אה!" צעקה שטוחה שלא מגיעה מן הבטן, עדיין לא מניד ראשו לצדדים.

"הוא על גלגיליות!" המשיכה ההודעה מן המדרכה ממולו. פלש של מצלמה מאיר את המשיח הצעיר והתמיר. הוא עוצר, נשען על תיבת דואר אדומה, מרים את רגלו האחת כחסידה ומוכן לצילום נוסף. מתעורר החשד שהמשיח התמיר כלל לא הגיע ממאה שערים אלא ממחסן התחפושות, אבל אפשר להתעלם מאפשרות זו.

 

"את רואה," היא אמרה למלצרית, "אם לא הייתי כותבת, לא היית יכולה לראות את המשיח. כי הוא בכלל החליק על רולר-בליידס ברחוב אחר ובזמן אחר, אבל הכתיבה שלי היא הדבר היחיד שהפגיש ביניכם."

המשיח הצעיר התקרב, החליק בצעדים לא רחבים, מעט מסורבל בבגדיו השחורים והדגל הכבד על כתפו, אבל נע בשיקול דעת שעידן את סרבולו.

הוא הגיע עד בית הקפה, האט את צעדי-נסיעתו, קרב אל המלצרית, הושיט לה את ידו, והיא, מהופנטת, הושיטה יד בחזרה. הוא אסף אותה אליו והשליך אותה על כתפו הפנויה. היא לא התנגדה. בעל בית הקפה הביט אחריהם, פער פיו, ופשט ידיו לצדדים. המלצרית, ילנה, הרגישה פתאום חופשייה, מכתפו של המשיח העולם נראה שונה, קליל ומהיר, צעקות מלוות אותם מכל עבר – חלקן צהלות שמחה, וחלקן קריאות בהלה.

המשיח הגיע אל הפינה שבה הוקם הדוכן להדלקת נר ראשון לחנוכה, שם עצר לרגע. השתררה דממה. הצעקות דממו, חלק מן הנהגים ברחוב אשר שמו לב להתרחשות עצרו והביטו, אחרים צפרו להם.

ראש העיר עצר את דבריו, הביט במשיח, גבותיו הצטופפו זו אל זו, והוא ממשש את הניירות שבידיו, נראה שהוא מנסה לחדש את אחיזתו בהם שוב ושוב. המשיח ביקש מראש העיר להיות זה שידליק נר ראשון של חנוכה. סביבם עמדו אנשים, ילדים על כתפיים, הם באו לראות הדלקת נר ראשון, אבל לא חשבו שתהיה הצגה טובה כל כך. הם התלחששו בהתרגשות לכל אורך השיחה בין ראש העיר לבין המשיח. ראש העיר הושיט לו את השמש ביד לא יציבה, והמשיח הסתובב עם גבו אל החנוכיה (הבחור האחראי על הסאונד נאלץ לזנק ממקומו ולתפוס את הדגל הענק, כי הוא כמעט הפיל את החנוכיה). ילנה, רגליה מתנפנפות באוויר בשובבות לצד פניו של המשיח, לקחה את הנר המושט, ובשמחה של ילדה קטנה, הדליקה את הנר הראשון והושיטה את השמש בחזרה לראש העיר. המשיח הסתובב, הודה לראש העיר והחליק משם. האנשים סביב מחאו כפיים וצעקו אחרי הצמד המתרחק.

הכותבת צפתה בכל ההתרחשות, תחילה מן הכסא בבית הקפה, ואחר-כך קמה והתקרבה כאשר הבינה שעצרו ליד החנוכיה. כעת שיחררה את האופניים בזריזות, והתחילה לדווש בעקבות המשיח המחליק על רולר-בליידס, וילנה על כתפו.

ראשית, היא חשה אחריות, מפני שהיא היתה זו שהפגישה ביניהם. ואינה באמת יודעת מי זה "המשיח" הזה והאם כוונותיו מכובדות. שנית, היא רצתה לדעת מה יקרה בהמשך כדי שתוכל לכתוב על כך.

 


ילדי הצלליות

צ'רלי שמע עליהם. ואז קרא עליהם. הוא לא תכנן כלום, רק, בא אליהם.
רואים אותם כצלליות.
הוא טיפס וגישש את דרכו על שובר הגלים כדי להתקרב ולראות. דייג עם חכה ארוכה עמד שם חצי ערום וצלליתו אל מול השמש, חלקים מעורו נראים שחורים וחלקים אחרים צהובים. הגלים מתנפצים לקראתו ברעש. לידו מונחים בחוסר סדר גלגל הצלה, ארגז קרטון שבתוכו בקבוק זכוכית המכיל נוזל כלשהו, ושלוש שקיות של גרעינים לפיצוח. על שולי הארגז זרוקה חולצת הטריקו הירוקה הדהויה שלו.
"סלח לי!" צעק אל הדייג, והאחרון הביט אל צ'רלי בעודו ממקם מחדש את החכה במים.
"אתה רואה אותם?" הצביע צ'רלי אל הילדים המרקדים במים.
"ילדי הצלליות." אמר הדייג, וחייך ברכות כשראה את תגובתו התמהה-לא-תמהה של צ'רלי. "הם רק צלליות." אמר הדייג, הפנה את פניו בחזרה אל הים, וגל גבוה ארוך התנפץ אל שובר הגלים והזיז בתוכו את החכה הלוך ושוב. הדייג החזיק בה חזק יותר.
"אתה לא מכאן." 
"לא."
"ילדי הצלליות," אמר הדייג בטון של התחלת סיפור, והביט אליהם. שני ילדים קופצים כמו כל ילד, מעיפים מים אחד אל השני, צוחקים צחוקים גדולים אבל שקטים, רגליים וידיים מתנופפות בשמחה, בריקוד, בחוסר אחידות חינני, והתנועות חוזרות על עצמן.
"הם היו כאן מאז ומעולם," המשיך הדייג, "עוד לפני שקמה כאן עיירה," הצביע לעבר הבתים אדומי גגות הרעפים, הביט בצ'רלי בעיניים מלאות חשיבות, גרד לעצמו בכרס, וחזר מייד להחזיק את החכה בשתי ידיים, כי משהו משך אותה. הוא התחיל למשוך בחזרה, אבל מייד הרגיש שאין שוב התנגדות, הבין שהיתה אזעקת שווא, והרפה את האחיזה.
הוא פנה אל צ'רלי שוב במבטו, מתחת לגבות עבות אפורות.
"מתי הוקמה העיירה?" שאל צ'רלי. מנסה להמר על כל קשר בין כל תשובה שיוכל לקבל לבין מה שרצה להבין, מנסה להאחז בהיגיון, ולהשלים לעצמו מידע שלא מצא בין חומרי הקריאה על התופעה שהגיע לראות.
"בשנת 1592." אמר הדייג וחייך חיוך קטן מאוד. "בעקבות שמועות קיומם הגיע לכאן מגלה הארצות - בונז דה-פיקס. הוא היה צרפתי. הם היו אגדת-עם בלבד עד שהוא הגיע. הוא הגיע באונייה, והם רקדו מולו..." הדייג הניע את ידו הפנויה לכיוונם כמו מנצח תזמורת. "הוא הגיע, וראה אותם, וראה שהם לא רק אגדה - הם כבשו אותו. הוא רצה רק להביט בהם עוד ועוד. ולכן הקים בית כאן, בסמוך לחוף - " הצביע בראשו לכיוון בית קרוב. "אחריו הגיעו אנשים ששמעו על תגליתו. כולם רצו להביט בילדי הצלליות, והקימו את חייהם סביבם."
צ'רלי הקשיב לדייג, ולא יכול היה להסיר מהילדים את המבט. צבועים בצבע פחם אחיד, הם רקדו. גם תווי פניהם לא נראו, אלא היו בעלי פנים שטוחות ושחורות, ללא אף, ללא עיניים, או פה. נדמה היה לו שהוא רואה סרטים צבעוניים בידיהם, בצבעים מתחלפים, אדום, ירוק, סגול, צהוב - בוהקים. צ'רלי עקב אחרי תנועת הסרטים, ואחרי תנועות הידיים המניפות את הסרטים. הם כרכו זה סביב זה את הסרטים, מבקשים מעט צבעוניות על השחור, מעט ילדות, מעט נחמה. אולי הם רוצים להפסיק לרקוד ולא יכולים. אולי הם מאוד עייפים. כמוהו. כמה זמן הם רוקדים כאן? איך הגיעו לכאן?
"אגדת העם מספרת כמה זמן הם רוקדים כאן? איך הגיעו לכאן?" שאל את הדייג, לא מסיר מהם מבט.
"שאלות חכמות," אמר הדייג, "אבל אין לנו תשובות, אנחנו לא יודעים. אנחנו מאמינים כי הם נתונים בכישוף. לפי אגדת העם, שני הילדים האלה היו ילדים רגילים, פעם, לפני אלפי שנים. הם נמשכו לאי הזה כמו כולם, כמוני, כמוך, כמו בונז דה-פיקס, כשהגיעו ראו דמויות-צללים רוקדות במים, בתמימות שחו אליהם, ואז, שחררו את כישוף הצלליות והחליפו את המכושפים - בכך שכושפו בעצמם. זה הפיתוי שיש לעמוד בו. אנחנו לא חזקים מספיק כדי להתרחק מן האי, אך עלינו להיות חזקים מספיק כדי לא לשחות אל ילדי הצלליות. אף אחד לא שוחה במים האלה. כבר אלפי שנים הילדים רוקדים את ריקודם השחור, העצוב." הוא נאנח.
צ'רלי הקשיב לסיפור מהופנט. כשהשתתק הדייג, קפץ צ'רלי אל המים, והתחיל לשחות אל הילדים. הוא שמע את הדייג משובר הגלים צועק אליו, אבל לא שמע מה הוא אומר בגלל רעש הגלים וסערת הרגשות.
הוא הגיע אליהם ורצה את תשומת ליבם אבל הם לא הביטו בו. הוא נגע בילדה וכף ידו נעשתה שחורה. הוא נתקף פחד, והרגיש שמחלחלת אל הפחד שלווה, הוא ניסה להילחם בשלווה ולא לתת לה להשתלט. השרירים ברגל ימין שלו התכווצו, והרגיש דקירה בזרוע השמאלית, וחבטה לידו על המים. הוא הספיק לאחוז בגלגל ההצלה ואיבד את ההכרה למשך כמה שניות. כשהתעורר, מצא את עצמו צף לעבר שובר הגלים, שתי זרועותיו מוטלות כבדות על גלגל ההצלה, ושאר גופו מתנודד במים חלש וחסר אונים. הוא ניסה להבין מה מושך אותו באחידות כזו לכיוון שובר הגלים. הגלים, הניעו אותו לשם בנדנודים קצובים, הדקירה בזרוע שמאל שוב חזרה להציק לו, הוא הביט למקום הכואב ונרתע. קרס חכה היה נעוץ שם, ומייד כשראה אותו חופר בזרוע נתקף חולשה מחודשת וסחרחורת, ואיבד שוב את ההכרה.
כשהתעורר, ראה שמים, שמים של לילה עם המון המון כוכבים. לידו הדייג, רוכן מעליו, פניו נראו עתה באור אחיד ומקרוב, הלחי הימנית שלו היתה שחורה. חכתו היתה מקופלת וארוזה בצד, הוא טיפל בזרוע השמאלית של צ'רלי, וריח של חומר חיטוי עמד באוויר.
"חובתי לספר את הסיפור." אמר הדייג, "אני לא יכול לשקר או להסתיר את האמת. אבל תפקידי, הוא גם, לדוג את כל הנופלים בפיתוי, ולהציל אותם מעצמם."
צ'רלי הביט בכף יד ימין שלו, והיא היתה שחורה עדיין.
"זה ישאר ככה. אבל זה לא יתפשט. זיכרון ילדי הצלליות ישאר ויחיה בך, כמו שחי בכולנו. זיכרון הקסם והסכנה יעזור לך לשמור על עצמך טוב יותר. ברוך הבא."